Solskensbullar

Detta behöver du:

12-14 stycken bullar

50 g jäst

5 dl mjölk

1 dl socker

50 g rumsvarmt smör

10-12 dl vetemjöl

1 tsk kardemumma


Vaniljkräm

1 dl socker

4 msk majsstärkelse

2 msk smör

4 st äggulor

5 dl mjölk

1 st vaniljstång (alternativt 2 tsk vaniljsocker)

Såhär gör du: Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölken. Blanda ner strösocker, kardemumma, smöret och vetemjölet. Knåda ihop till en deg, antingen för hand eller i en köksassistent. När degen släpper från bunkens kanter är den färdig arbetad.

Rulla degen till 15 st bollar och placera ut dem på två stycken plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under en bakduk till dubbel storlek.

Häll alla ingredienser (förutom vaniljstången/vaniljsockret i en kastrull, värm under konstant vispande på medelhögvärme. När krämen tjocknat silar du ner den i en skål. Skrapa och blanda sedan ner fröna från vaniljstången eller vaniljsocker. Sätt plast över skålen och sätt in den i kylskåpet så att den blir kall.

Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Gör försiktigt ett litet hål i mitten av bullarna som du fyller upp med vaniljkräm (jag brukar använda mig av en spritspåse). Grädda bullarna i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt bullarna svalna och pensla sedan bullarna med smält smör och doppa dem i socker. Njut!

Gillar

Kommentarer