Saffransfläta 

Snart är det jul och därför tänkte jag dela med mig av mitt bästa recept på saffransflätor

Detta behöver du:

2st flätor eller 12st bullar

50g jäst

50g rumsvarmt smör

1dl socker

2 paket saffran

5dl mjölk

10-12 dl vetemjöl

Fyllning:

150g vit choklad

75g smör

0,5dl socker

Såhär gör du: Blanda ut saffran i mjölken tillsammans med jästen, häll i sockret och mjölet och knåda till en deg (enklast i maskin) ha i smöret i bitar och fortsätt knåda. Låt sedan degen jäsa i 60 minuter.

Under tiden gör du fyllningen, hacka chokladen och blanda ihop tillsammans med smöret och sockret.

När degen jäst färdigt kavlar du ut den till en rektangel, skär sedan sneda remsor i båda kanterna. I mitten brer du sedan ut fyllningen, ta sedan remsorna och lägg dem över varandra som du gör när du flätar (ta varannan). Du kan även välja att göra bullar om du hellre vill det. Låt sedan flätorna jäsa i 30min.

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. När flätorna jäst färdigt penslar du dem med ägg och strör på pärlsocker/mandelspån och gräddar

mitt i ugnen på 175 grader i 15 minuter.

Gillar

Kommentarer