Kardemummabullar med vaniljkräm 

Detta behöver du:

15 stycken bullar

50 g jäst

5 dl mjölk

1 dl socker

50 g rumsvarmt smör

10-12 dl vetemjöl

1 tsk kardemumma


Fyllning:

150 g smör rumsvarmt

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker

2 tsk kardemumma


Vaniljkräm

0,5 dl socker

2 msk majsstärkelse

1 msk smör

2 st äggulor

2,5 dl mjölk

1st vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker


Såhär gör du: Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölken. Blanda ner strösocker, kardemumma och smöret i bitar. Blanda ner vetemjölet och knåda ihop till en deg, antingen för hand eller i en köksassistent. När degen släpper från bunkens kanter är den färdig arbetad. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en skål och ställ den sedan åt sidan.

Kavla ut degen till en stor fyrkant och bre på fyllningen. Vik degen på mitten och skär den i remsor i ca 2-3 cm. Skär sedan ett snitt på mitten av remsorna. Fläta och snurra sedan ihop remsorna till bullar. Lägg bullarna på plåtar och låt bullarna jäsa i 1,5 timme.

Häll alla ingredienser (Förutom vaniljstången/vaniljsockret i en kastrull, värm under konstant omrörning på medelhögvärme. När krämen tjocknat silar du ner den i en skål. Skrapa sedan ner fröna från vaniljstången eller så blandar ner vaniljsocker. Sätt plast över skålen och sätt in den i kylskåpet så att den blir kall.

Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Gör ett litet hål i mitten av bullarna som du fyller upp med vaniljkräm (jag brukar använda mig av en spritspåse) pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Låt bullarna svalna något, njut!

Gillar

Kommentarer